Dobrodošni na portalu Moja Kava

 

 

Turška kava

Ste naveličani esspresso kav v kavarnah?

Privoščite si pravo turško kavo skuhano v bakreni džezvici.

Med počitnicami v Grčiji nikar ne naročite turške kave. Grke bi tako užalili, da bi lahko ostali brez kave. Naročite grško kavo, ki je turški v marsičem podobna in prav tako zelo dobra.

 

Turška kava

Turška kava je močna pijača z rahlo grenkim okusom, ki jo tradicionalno postrežejo brez mleka ali smetane in z nekaj kockami sladkorja, odvisno od vašega okusa.

Praviloma oziroma tradicionalno je skuhana v majhni bakreni džezvi.

Kjer 'obvladajo' tradicionalno pripravo turške kave, ti jo postrežejo na majhnem okroglem bakrenem pladnju, na katerem je bakrena džezva in skodelica, v katero si lahko kavo večkrat natočiš. In kako jo pripravite?

 

Priprava turške kave!

 

Natočite mrzlo vodo v džezvo ali majhen lonček. Za eno kavico je priporočeno, da odmerite malce več kot eno skodelico vode. V mrzlo vodo vsujete čajno žličko fino mlete turške kave, in sicer eno žličko za eno skodelico kave. Šele nato prižgite ogenj in ves čas narahlo mešajte.

 

Kava se mora segrevati počasi. Počasneje boste segrevali vodo, boljša bo kava. Nasvet: Ko odstavite džezvo oziroma lonček, ga postavite za nekaj trenutkov na hladnejšo podlago, da se kava 'umiri' oziroma, da se usedlina usede. Ne pozabite pa z žličko porazdeliti mehko peno, ki se je dvignila med segretjem. Pazite, da kava ne bo skipela. Ko se bo pena dvignila, ugasnite ogenj. Peno enakomerno porazdelite v skodelice in čez njo nalijte aromatično pijačo. Pazite, da v skodelice ne boste natočili preveč usedline. Količino kave lahko povečate glede na lastne želje in okus.

 

Da ste dali dovolj kave, vam pokaže količina usedline, ki ostane na dnu vaše skodelice.

 

Turška kava

 

Prava turška kava mora vedno imeti nekaj goste usedline.

 

 

 

 

kava video..:: KAVA ART - Video! ::..