Dobrodošni na portalu

 

 

Kofein varuje pred izgubo spomina

Ljubitelji dišeče kave boste nad naslednjo novico navdušeni.

 

kava

Nova raziskava je namreč potrdila hipotezo, da zadostne količine kofeina pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

 

To pomeni, da kofein praktično izboljšuje spomin!

 

Floridska raziskava je odkrila, da dnevna doza 500 mg kofeina, kolikor ga vsebuje pet skodelic kave, občutno izboljša spomin. Raziskava je potekala na miših, ki so kazale prve znake demence.

Po dveh mesecih rednega vnosa kofeina se je njihov spomin tako izboljšal, da je bil primerljiv spominom normalnih miši, ki pred tem niso trpele za simptomi demence.

 

Vodja raziskave, nevroznanstvenik s floridske univerze Gary Arendash, je nad rezultati navdušen: "Ta odkritja pomenijo, da lahko Alzheimerjevo bolezen zdravimo tudi potem, ko so se simptomi že pojavili.

 

Kofein je lahko učinkovito zdravilo in ne le preventivno sredstvo. To je zelo pomembno, ker je kofein za večino ljudi varno zdravilo, ki z lahkoto dostopa do možganov in tam takoj začne delovati na potek bolezni." Kljub ugodnim rezultatom znanstveniki svetujejo, da vnos kofeina prilagodite svojemu zdravstvenemu stanju. Medtem ko bodo zdravi ljudje večinoma lahko zaužili 500 mg kofeina na dan, morajo nosečnice in ljudje z visokim krvnim pritiskom to dozo zmanjšati.

 

Prav tako opozarjajo, da kofein ni vplival na izboljšanje spomina pri miših, ki so že imele dober spomin. Učinkovit je bil le pri tistih, katerim je bilo usojeno, da razvijejo simptome Alzheimerjeve bolezni.

 

Sicer je kofein poživilo oz. dramilo za umsko in telesno dejavnost, ker stimulativno vpliva na osrednji živčni sistem. Zaužijemo ga lahko s pitjem kave, pravega čaja, kole in kakava.

 

 

 

 

kava video..:: KAVA ART - Video! ::..