Dobrodošni na portalu

 

 

Kava ne povzroča zadaha

Zadah po kavi je pojem, ki se uporablja v negativnem pomenu, vendar pa je izraelska raziskava pokazala, da ji delamo krivico.

 

kava zdravje

 

Že mnogo člankov je bilo napisanih o tem, da kiselkasta narava kave v ustih ustvarja okolje, primerno za razvoj bakterij, ki ustvarjajo nezaželen zadah. Toda raziskava z univerze v Tel Avivu je pokazala, da kavni izvleček preprečuje "smrdljivim" bakterijam, da bi povzročale zatohel vonj.

 

''Vsak misli, da kava povzroča slab zadah, kar je pogosto res, saj kava, ki usta izsuši, v kombinaciji z dodanim mlekom fermentira in povzroča neprijetne vonjave,'' je dejal profesor Mel Rosenberg, vodja raziskovalne ekipe.

Kaj pa brez mleka? Znanstveniki so v laboratoriju preverjali delovanje "smrdljive" bakterije v slini ob uporabi izvlečkov treh različnih vrst kave. Domnevali so, da bo kava povečala "smrdljive" učinke, a se je izkazalo, da so vsi trije kavni izvlečki preprečevali neprijetne vonjave.

Raziskava ni pokazala, katere sestavine imajo tako blagodejen učinek, vendar pa Rosenberg upa, da jih bodo določili z nadaljnjimi študijami, kar bi morda pomenilo novo generacijo sredstev proti zadahu, ki bi ga preprečevala in ne zgolj "zamaskirala", ko bi že obstajal.

 

Čeprav je raziskava nova, je "kavna" tradicija stara stoletja. V nekaterih kulturah je bilo pitje kave obred po obroku, mnogi pa menijo, da sesanje kavnih zrn po obroku osveži dah in odpravlja posledice uživanja živil, kot sta česen in čebula.

 

Profesor Rosenberg je sicer specialist za ustno higieno, doslej je izumil popularno ustno vodico, žepni test za merjenje zadaha in žvečilni gumi proti zadahu.

 

 

 

 

kava video..:: KAVA ART - Video! ::..